Křehký dort s jahodami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 350 g Jahody zahradní
- 100 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Smetana na šlehání
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 8 ks Jahody zahradní
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 16 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 47.5 mg
- Draslík 181.4 mg
- Vláknina 4389.3 mg
- Vitamín A 4389.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
-
2
V míse zpracujeme sypké suroviny na těsto se zbylým změklým máslem, přidáme vejce rozšlehané v mléce a vypracujeme hladké těsto, které na lehce pomoučeném vále rozválíme. Z těsta vykrojíme kruh o průměru dortové formy, vložíme na dno formy a pečeme v předehřáté formě zhruba 20 minut. Poté korpus vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
-
3
V mezičase připravíme jahodovou náplň. Jahody očistíme, opláchneme a necháme okapat. Poté je nakrájíme na plátky. Tvaroh rozšleháme s vanilkovým cukrem a mlékem, do něj lehce vmícháme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha.
-
4
Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dva pláty, z nich jeden rozkrájíme na 8 klínů, které posypeme moučkovým cukrem.
-
5
Druhý plát položíme na plochou mísu, potřeme šlehačkovým krémem a poklademe nakrájenými jahodami. Na vrch položíme do kruhu klíny z druhého plátu, poklademe očištěnými jahodami a podáváme.