Pomerančový koláč s granátovým jablkem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 29 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 130.2 mg
- Draslík 144.1 mg
- Vláknina 2460 mg
- Vitamín A 2460 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu. Jeden celý pomeranč dáme do vody vařit na pár minut. Poté vodu slijeme a nalijeme novou – nyní vaříme 40 minut. Pomeranč bude měkký. Až nebude horký, oloupeme ho a zbavíme všech jader. Rozmixujeme ho na kaši.
-
2
Na dno koláčové formy (nejlépe o průměru 22 cm) rozprostřeme 2 lžíce medu. Na ty naskládáme plátky zbylých dvou pomerančů (můžeme i s kůrou).
-
3
Smícháme pomerančové pyré, změklé máslo, 200 g cukru, 50 g medu, mouku, nasekané mandle, kypřící prášek, vejce a jogurt. Vymícháme do hladké hmoty. Celé to nalijeme do koláčové formy na pomeranče.
-
4
Pečeme 55 minut na 180°C.
-
5
Necháme 10 minut vychladit a poté koláč vyklopíme (tak, abychom měli pomeranče nahoře).
-
6
Smícháme pomerančovou šťávu a zbylý cukr a vaříme 5 minut. Měli bychom získat kapalinu o sirupové hustotě. Po vychlazení tímto sirupem pokapeme koláč.