Pomerančový koláč s granátovým jablkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 50 g Med včelí
  • 300 g Cukr třtinový
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Mandle
  • 140 g Řecký jogurt
  • 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 6 ks Pomeranč
  • 1 ks Jablko
  • 4 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 130.2 mg
  • Draslík 144.1 mg
  • Vláknina 2460 mg
  • Vitamín A 2460 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu. Jeden celý pomeranč dáme do vody vařit na pár minut. Poté vodu slijeme a nalijeme novou – nyní vaříme 40 minut. Pomeranč bude měkký. Až nebude horký, oloupeme ho a zbavíme všech jader. Rozmixujeme ho na kaši.

  • 2

    Na dno koláčové formy (nejlépe o průměru 22 cm) rozprostřeme 2 lžíce medu. Na ty naskládáme plátky zbylých dvou pomerančů (můžeme i s kůrou).

  • 3

    Smícháme pomerančové pyré, změklé máslo, 200 g cukru, 50 g medu, mouku, nasekané mandle, kypřící prášek, vejce a jogurt. Vymícháme do hladké hmoty. Celé to nalijeme do koláčové formy na pomeranče.

  • 4

    Pečeme 55 minut na 180°C.

  • 5

    Necháme 10 minut vychladit a poté koláč vyklopíme (tak, abychom měli pomeranče nahoře).

  • 6

    Smícháme pomerančovou šťávu a zbylý cukr a vaříme 5 minut. Měli bychom získat kapalinu o sirupové hustotě. Po vychlazení tímto sirupem pokapeme koláč.

Komentáře k receptu