Dort s vinným krémem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 110 g Cukr krupice
- 30 g Cukr krupice
- 380 ml Víno bílé
- 400 ml Smetana na šlehání
- 120 ml Smetana na šlehání
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 7 plátek Želatina bílá plátky
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 3 polévková lžíce Marmeláda citronová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 614 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 36 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 230.8 mg
- Draslík 71.8 mg
- Vláknina 1733.3 mg
- Vitamín A 1733.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladničce.
-
3
Z odpočinutého těsta vyválíme dvě placky, vykrojíme z nich kruhy o průměru 25 cm, položíme na plech, propícháme vidličkou a pečeme asi 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
-
4
V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (130 g), citronovou kůrou a citronovou a pomerančovou šťávou do hustého krému. Plátky želatiny necháme změknout ve vodě, poté scedíme, vložíme do trochy vína, které jsme zahřáli, a necháme rozpustit. Poté vmícháme spolu se zbylým vínem do krému. Krém překryjeme fólií a necháme v chladničce vychladit.
-
5
Šlehačku se zbylým cukrem (množství do krému) ušleháme dotuha a lehce vmícháme do krému. Dortovou placku položíme na plochou mísu, potřeme krémem a necháme vychladit.
-
6
Druhou placku rozkrájíme na 16 dílů, položíme na krém a necháme do druhého dne ztuhnout. Poté poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ušlehanou smetanou.