Bezé s krémem a malinami
Suroviny
- 85 g Ořechy lískové
- 230 g Cukr krupice
- 230 g Maliny
- 30 g Cukr krupice
- 15 g Solamyl
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 320 ml Mléko plnotučné
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 478 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 18 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 228.5 mg
- Draslík 271 mg
- Vláknina 9467 mg
- Vitamín A 9467 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 398.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, na obou vyznačíme kruhy o průměru 20 cm.
-
2
Oříšky vsypeme do pekáče a v mírně vyhřáté troubě opečeme do zlatohněda. Poté mnutím ořechy zbavíme slupek, hrst nasekáme nahrubo, zbylé ořechy umeleme.
-
3
Těsto budeme péci v troubě předehřáté na 130 °C.
-
4
Bílky se solí ušleháme dotuha, poté zašleháme cukr, do pevně ušlehaného sněhu vmícháme mleté oříšky.
-
5
Pěnovou hmotu naneseme rovnoměrně na oba plechy tak, že vyplníme předkreslené kruhy. Bezé pečeme zhruba půl druhé hodiny. Po upečení bezé přeneseme na mřížku a necháme vychladnout.
-
6
V mezičase připravíme krém. Mléko přivedeme do varu, vanilkový lusk rozřízneme, hranou seškrábneme semínka a i s luskem vložíme do vroucího mléka. Po chvilce mléko odstavíme a necháme v něm asi 20 minut lusk louhovat, poté ho vyjmeme.
-
7
Do žloutků ušlehaných s cukrem vmícháme mouku smíchanou se škrobovou moučkou. Vanilkové mléko směs opět přivedeme do varu a poté postupně zašleháme do žloutkové směsi. Vše za stálého míchání asi minutu povaříme. Krém za občasného míchání necháme vychladnout.
-
8
Na plochou mísu položíme jeden plát bezé. Potřeme vanilkovým krémem, poklademe asi 3/4 malin a přiklopíme druhým plátem. Povrch ozdobíme zbylými malinami, posypeme sekanými ořechy a poprášíme moučkovým cukrem.