Dort s kávovou náplní a fondánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 120 g Mouka polohrubá
  • 20 g Solamyl
  • 60 g Mandle plátky
  • 200 g Fondán
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Voda pitná
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 4 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 balení Pudinkový prášek - čokoládový
  • 2 polévková lžíce Káva mletá
  • 2 polévková lžíce Káva instantní
  • 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 646 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 190.6 mg
  • Draslík 197.3 mg
  • Vláknina 2427 mg
  • Vitamín A 2427 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 632 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.

  • 2

    V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.

  • 3

    Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 4

    V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout.

  • 5

    Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty.

  • 6

    Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu.

  • 7

    Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí.

Komentáře k receptu