Dort plněný mákem
Suroviny
- 110 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 180 g Mák mletý
- 130 g Cukr krupice
- 100 g Čokoláda 70% kakao
- 65 g Hrozinky
- 30 g Mandle
- 30 g Kandované ovoce
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 balení Poleva citronová
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 39 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 103.8 mg
- Draslík 363.1 mg
- Vláknina 17653 mg
- Vitamín A 17653 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
V míse utřeme změklé máslo s cukrem, vmícháme vodu, vejce a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme a okrajem dortové formy vykrojíme 3 pláty.
-
3
Na náplň umletý mák utřeme s cukrem a vejcem. Do náplně přimícháme ustrouhanou čokoládu, hrozinky, citronát a umleté mandle.
-
4
Na dno dortové formy položíme plát těsta, rovnoměrně poklademe polovinou náplně, přikryjeme druhým plátem. Na plát rozetřeme druhou půlku náplně a přikryjeme posledním plátem těsta. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu.
-
5
Upečený dort necháme zcela vychladnout, vyjmeme z formy a položíme na servírovací mísu. Dort potřeme citronovou polevou, kterou připravíme podle návodu na balení.
-
6
Před podáváním necháme polevu zcela ztuhnout.