Závin se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 75 g Cukr třtinový
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 50 g Med včelí
  • 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Ořechy lískové
  • 600 g Švestky
  • 500 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 100 g Strouhanka
  • 200 g Smetana zakysaná 12%
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Voda pitná
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 765 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 514 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 210.9 mg
  • Draslík 423.2 mg
  • Vláknina 9816.5 mg
  • Vitamín A 9816.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.3 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekáč vymažeme máslem, závin budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    V míse z 250 g mouky, vlažné vody, oleje, žloutku a soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do pergamenu, vložíme do nahřátého hrnce a necháme pod poklicí odpočinout.

  • 3

    Omyté a okapané švestky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, lískové oříšky umeleme a smícháme se strouhankou. Do této směsi vložíme švestky a obalíme v ní.

  • 4

    Na náplň žloutky zašleháme do tvarohu se smetanou, cukrem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 5

    Těsto vybalíme z pergamenu, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě tenké placky. Placky potřeme tvarohovou náplní, poklademe švestkami a zavineme.

  • 6

    Záviny položíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.

  • 7

    V mléce rozšleháme vejce a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a med. Tuto mléčnou směs nalijeme kolem závinů a dáme péct. Během pečení přeléváme mléčnou směsí z pekáče.

  • 8

    Po upečení necháme záviny vychladnout.

Komentáře k receptu