Závin se švestkami
Suroviny
- 75 g Cukr třtinový
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Med včelí
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ořechy lískové
- 600 g Švestky
- 500 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 100 g Strouhanka
- 200 g Smetana zakysaná 12%
- 250 ml Mléko polotučné
- 125 ml Voda pitná
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 765 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 36 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 210.9 mg
- Draslík 423.2 mg
- Vláknina 9816.5 mg
- Vitamín A 9816.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekáč vymažeme máslem, závin budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
V míse z 250 g mouky, vlažné vody, oleje, žloutku a soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do pergamenu, vložíme do nahřátého hrnce a necháme pod poklicí odpočinout.
-
3
Omyté a okapané švestky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, lískové oříšky umeleme a smícháme se strouhankou. Do této směsi vložíme švestky a obalíme v ní.
-
4
Na náplň žloutky zašleháme do tvarohu se smetanou, cukrem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
-
5
Těsto vybalíme z pergamenu, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě tenké placky. Placky potřeme tvarohovou náplní, poklademe švestkami a zavineme.
-
6
Záviny položíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.
-
7
V mléce rozšleháme vejce a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a med. Tuto mléčnou směs nalijeme kolem závinů a dáme péct. Během pečení přeléváme mléčnou směsí z pekáče.
-
8
Po upečení necháme záviny vychladnout.