Koláč s pomerančovým likérem
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 125 g Cukr krupice
- 100 ml Pomerančová šťáva
- 80 ml Likér pomerančový
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 36 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 290.8 mg
- Draslík 227.6 mg
- Vláknina 2824.7 mg
- Vitamín A 2824.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170°C.
-
2
Cukr utřeme s máslem do pěny, přidáme žloutky a pomerančovou kůru. Z bílků ušleháme pevný sníh.
-
3
Do žloutkové směsi po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
-
4
Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut. Zda je dort upečený, zkusíme zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, je upečené.
-
5
V mezičase si rozmícháním všech přísad připravíme polevu.
-
6
Upečený dort na několika místech propícháme vidličkou, polijeme polevou a necháme ve formě vychladnout.