Salát z červeného zelí se švestkami
Suroviny
- 750 g Zelí hlávkové červené
- 5 g Sůl
- 500 g Švestky
- 30 g Ořechy vlašské
- 5 g Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Ocet
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Tymián
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 4 polévková lžíce Sirup javorový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 12 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 508.7 mg
- Vláknina 9145.5 mg
- Vitamín A 9145.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 107 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí nakrájíme na tenké nudličky a smícháme se lžící soli a třtinovým cukrem. Pořádně promícháme.
-
2
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na plátky.
-
3
Javorový sirup svaříme s octem, přidáme skořici a nakonec švestky. Podusíme 3 minuty.
-
4
Švestky slijeme a přimícháme k zelí.
-
5
Štávu ze švestek zredukujeme na polovinu, přidáme oba oleje a tymián.
-
6
Zelí zalijeme šťávou a ozdobíme nasekanými ořechy.