Švestkový koláč s mákem a mandlemi
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr krupice
- 200 g Mák mletý
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Švestky
- 100 g Mandle
- 250 ml Mléko polotučné
- 125 ml Olej rostlinný
- 400 ml Mléko plnotučné
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 3 ks Nové koření
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 27 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 50.9 mg
- Draslík 183.4 mg
- Vláknina 10141.7 mg
- Vitamín A 10141.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků ušleháme sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě zapracováváme do pěny s polotučným mlékem a olejem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
-
2
Mák svaříme s mlékem, máslem, kůrou z poloviny citronu a drceným novým kořením.
-
3
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme.
-
4
Těsto nalijeme do pekáčku, potřeme makovou směsí, na to poskládáme švestky a posypeme plátky mandlí.
-
5
Pečeme 35 minut na 180 °C.