Klasický citronový meringue páj
Suroviny
- 225 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Máslo čerstvé
- 210 g Cukr krupice
- 75 g Maizena - kukuřičný škrob
- 105 g Cukr krystal
- 125 ml Citrónová šťáva
- 320 ml Voda pitná
- 3 kávová lžička Cukr moučka
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks žloutek
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 28 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 44.2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, cukru moučky a 140 g studeného másla vytvoříme jakousi drobenku. Přidáme jeden žloutek a 2 lžíce ledové vody a vytvoříme hladké těsto. Necháme ho 30 minut v lednici zabalené do fólie.
-
2
Těsto vyválíme na 3 mm tlustý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Spodek propícháme vidličkou, zatížíme fazolemi a pečeme 10 min na 200 °C. Poté odsypeme fazole a pečeme ještě 20 minut.
-
3
Smícháme škrob, cukr krupice, citronovou šťávu a 310 ml vody. Mícháme, aby se vše rozpustilo, poté povaříme na hustý krém. Necháme trochu vychladnout a přidáme citronovou kůru, žloutky a 60 g másla. Dáme do koláče.
-
4
Bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Navrstvíme na koláč. Pečeme ještě 10 minut dozlatova.
-
5
Podáváme až koláč zchladne.