Křehký máslovo-sýrový koláč s koktejlovými rajčaty
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Parmezán
- 110 g Máslo
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 kg Rajčata koktejlová
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Kečup ostrý
- 1.5 polévková lžíce Máslo
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Rozmarýn
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 11 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 52.5 mg
- Draslík 31.4 mg
- Vláknina 2184 mg
- Vitamín A 2184 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koktejlová menší rajčata omyjeme, osušíme, poskládáme je na olejem vytřený plech a dáme do trouby. Budeme je péct přibližně 30 minut při 160°C.
-
2
Sýr Parmezán nastrouháme do mísy, přidáme k němu na kostky pokrájené máslo, hladkou mouku, sůl, bílý pepř a rozšlehané vejce. Těsto v míse nejdříve promícháme vařečkou, postupně přilijeme 2-3 lžíce studeného mléka a pomocí rukou směs zpracujeme na tužší, ale vláčné těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku o síle 1,5 - 2cm. Placka by měla být větší než je koláčová nebo dortová forma. Formu vytřeme máslem, vysypeme moukou a vyložíme těstem dno i stěny. Těsto vložíme na 20-30 minut do mrazničky odpočinout.
-
3
Mezitím, co se pečou rajčata, připravíme si směs na potření koláče: 2 větší očištěné stroužky česneku posekáme nadrobno, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý černý pepř, olivový olej, nadrobno posekané čerstvé lístky z rozmarýnu a bazalky. Směs pak promícháme s upečenými rajčaty a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Troubu si zvýšíme na 180°C.
-
4
Těsto vyjmeme z mrazničky, potřeme ho ostrým kečupem a naplníme rajčatovou směsí. Koláč budeme péct 30 minut, dalších 20-25 minut budeme dopékat při 160°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve vypnuté otevřené troubě 10 -15 minut. Podáváme ho teplý i studený.