Jablečný ořechový piškot
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 180 g Ořechy vlašské
- 500 g Jablka
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 1 polévková lžíce Likér meruňkový
- 1 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 22 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 81.8 mg
- Draslík 268.3 mg
- Vláknina 7235.2 mg
- Vitamín A 7235.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
-
2
130 g ořechů umeleme (zbytek ořechů necháme rozdělené na půlky), jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a oloupeme.
-
3
Vejce s vanilkou, solí a vodou šlehačem našleháme do pěny, poté přimícháme mouku smíchanou s umletými ořechy a kypřicím práškem.
-
4
Těsto vlijeme do formy, poklademe jablky, řeznou stranou dolů, mezi jablka vtiskneme půlky ořechů. Pečeme zhruba 25 minut.
-
5
Marmeládu smícháme s likérem a mírně zahřejeme. Hotový koláč potřeme rozehřátou zavařeninou a posypeme moučkovým cukrem.