Šlehačkový zapečený krém

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cukr moučka
  • 8 g Cukr krupice
  • 420 ml Smetana ke šlehání
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 5 ks žloutek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 310 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 0 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme hlubší plech, na něj položíme misky o obsahu přibližně 80-90 ml. Troubu předehřejeme na 180°C. Do většího hrnce nebo rendlíku dáme vařit 1-2 litry vody. Voda by měla být v hrci asi 3-5 cm pod okraj a neměla by se prudce vařit.

  • 2

    Do misky, kterou později ponoříme do vodní lázně, dáme 4 žloutky, přidáme prosátý práškový cukr, směs dobře promícháme, ale ne do pěny. Do kastrolku nalijeme smetanu, do které zamícháme všechna semínka z vanilkového lusku a při mírnější teplotě zahříváme. Když je smetana horká, pomalu ji přiléváme k žloutkům, poté misku se směsí vložíme na vodní lázně. Za stálého míchání šlehačkový krém vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. V případě, že směs nehoustne, přimícháme ještě 1 žloutek.

  • 3

    Horký krém nalijeme stejnoměrně do připravených misek. Na plech k miskám opatrně přilijeme vroucí vodu tak, aby výška vody byla ve stejné výšce jako je krém v miskách.

  • 4

    Plech s miskami vložíme do předehřáté trouby a pečeme do ztuhnutí přibližně 25 minut. Po upečení misky s krémem necháme chvíli vychladnout a pak je dáme na 4 hodiny do ledničky.

  • 5

    Těsně před podáváním krém v miskách posypeme jemným pískovým cukrem a pomocí cukrářské pistole cukr zkaramelizujeme.

Komentáře k receptu