Čokoládový koláč s vlašskými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 210 g Máslo čerstvé
  • 125 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr krupice
  • 120 g Čokoláda 70% kakao
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 571 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 154.2 mg
  • Draslík 108.3 mg
  • Vláknina 3593.8 mg
  • Vitamín A 3593.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Dortovou formu, nejlépe čtvercovou, vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme do chladničky ztuhnout. Ořechová jádra nahrubo nasekáme. Máslo nakrájíme na menší kostky. Čokoládu nalámeme na kousky.

  • 3

    Ve větším kastrole se silným dnem rozpustíme máslo a čokoládu, stále mícháme, až se vytvoří hladká hmota. Vmícháme cukr a zhruba ještě 2,5 minuty zahříváme a mícháme (cukr se nerozpustí beze zbytku). Hmotu přelijeme do čisté misky a necháme zhruba 8 – 10 minut chladnout.

  • 4

    Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce a přimícháme esenci.

  • 5

    V další míse smícháme sypké suroviny a tuto směs vmícháme do rozpuštěné čokolády. Mícháme pečlivě, až se utvoří kompaktní hmota. Na závěr přimícháme ořechy.

  • 6

    Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 20 – 25 minut. Zda je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli lepí minimálně, je koláč upečený.

  • 7

    Koláč necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu