Čokoládový koláč s vlašskými ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 41 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 154.2 mg
- Draslík 108.3 mg
- Vláknina 3593.8 mg
- Vitamín A 3593.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Dortovou formu, nejlépe čtvercovou, vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme do chladničky ztuhnout. Ořechová jádra nahrubo nasekáme. Máslo nakrájíme na menší kostky. Čokoládu nalámeme na kousky.
-
3
Ve větším kastrole se silným dnem rozpustíme máslo a čokoládu, stále mícháme, až se vytvoří hladká hmota. Vmícháme cukr a zhruba ještě 2,5 minuty zahříváme a mícháme (cukr se nerozpustí beze zbytku). Hmotu přelijeme do čisté misky a necháme zhruba 8 – 10 minut chladnout.
-
4
Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce a přimícháme esenci.
-
5
V další míse smícháme sypké suroviny a tuto směs vmícháme do rozpuštěné čokolády. Mícháme pečlivě, až se utvoří kompaktní hmota. Na závěr přimícháme ořechy.
-
6
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 20 – 25 minut. Zda je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli lepí minimálně, je koláč upečený.
-
7
Koláč necháme vychladnout a podáváme.