Domácí tlačenka II
Suroviny
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 0.5 kg Játra vepřová
- 1.5 kg Vepřové koleno
- 2 polévková lžíce Nové koření
- 3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Nové koření
- 3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1114 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 84 g
- Sodík 588 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 302.8 mg
- Draslík 456.3 mg
- Vláknina 3328 mg
- Vitamín A 3328 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme.
-
2
Vařené maso pak odkostíme a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější.
-
3
Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky.
-
4
Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme.
-
5
Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu.
-
6
Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy