Muffiny s jogurtem, zdobené zmrzlinou
Suroviny
- 125 g Mouka polohrubá
- 150 g Jogurt bílý
- 200 g Zmrzlina vanilková
- 200 g Zmrzlina čokoládová
- 75 g Cukr krupice
- 150 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 12 ks Jahody
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Sirup Monin - jahodový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 55 g
- Sodík 274 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 223.5 mg
- Draslík 456.5 mg
- Vláknina 4330.5 mg
- Vitamín A 4330.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 ks muffinů vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé jahody (12 ks) omyjeme a necháme okapat. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem, tupou stranou nože dužinu vyškrábeme do misky. Do větší mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme cukr, žloutek, vanilku a máslo utřeme do pěny. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Těsto promícháme, přidáme jogurt a znovu těsto dobře ruční metlou vyšleháme. Nakonec zapracujeme sníh z bílků.
-
2
Těsto nalijeme do formiček do 2/3. Jahody rozdělíme na muffiny, lehce je vtlačíme do středu těsta. Formu s muffinami vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy a vložíme je do papírových košíčků.
-
3
Před podáváním muffiny pokapeme jahodovým sirupem. Dva druhy zmrzliny (např. vanilkovou a čokoládovou) nakrájíme na plátky, silné 1-2 cm, zmrzlinu přichytíme k muffinám ozdobným párátkem a podáváme.