Skořico - mandlové muffiny
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 200 g Marcipán
- 1.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Potravinářská barva
- 3 ks Vejce slepičí
- 12 ks Mandle loupané
- 1 špetka Sůl
- 0.6 dl Vaječný likér
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Cukrové zdobení
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 35 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 226 mg
- Draslík 231.1 mg
- Vláknina 3673.3 mg
- Vitamín A 3673.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formičky na 12 ks muffinů vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme žloutky, cukr, pomerančovou nastrouhanou kůru a máslo vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh.
-
2
K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku promíchanou s kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs s máslem důkladně vymícháme, nakonec zapracujeme do těsta sníh z bílků.
-
3
Každou formičku naplníme těstem asi do 1/3. Do středu uděláme důlek, do kterého lžičkou naneseme trošku (0,5-1 lžičku) hustého vaječného likéru, do něj vložíme oloupanou mandli a hned naneseme pomocí lžíce těsto jen do 2/3 výšky formičky. Takto si připravíme všechny muffiny. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20-25 minut. Do zlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
-
4
Marcipánovou hmotu obarvíme zelenou potravinářskou barvou (1 lžíce vody + 1 lžičky barvy). Ze zeleného marcipánu si vytvoříme různé lístky, nebo hvězdičky apod. Připravíme si hustou polevu: V misce si vymícháme moučkový cukr s přeceděnou pomerančovou šťávou. Dohladka vymíchanou polevou potřeme povrch muffinů, hned na ni "přilepíme" připravené lístky z marcipánu, ozdobíme je cukrovým zdobením (drobné barevné kuličky) a necháme zatuhnout. Dáme je na mísu a servírujeme.