Skořico - mandlové muffiny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 200 g Marcipán
  • 1.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Potravinářská barva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 12 ks Mandle loupané
  • 1 špetka Sůl
  • 0.6 dl Vaječný likér
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce Cukrové zdobení
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 561 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 121 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 226 mg
  • Draslík 231.1 mg
  • Vláknina 3673.3 mg
  • Vitamín A 3673.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formičky na 12 ks muffinů vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy nakrájíme změklé máslo, přidáme žloutky, cukr, pomerančovou nastrouhanou kůru a máslo vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh.

  • 2

    K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku promíchanou s kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Sypkou směs s máslem důkladně vymícháme, nakonec zapracujeme do těsta sníh z bílků.

  • 3

    Každou formičku naplníme těstem asi do 1/3. Do středu uděláme důlek, do kterého lžičkou naneseme trošku (0,5-1 lžičku) hustého vaječného likéru, do něj vložíme oloupanou mandli a hned naneseme pomocí lžíce těsto jen do 2/3 výšky formičky. Takto si připravíme všechny muffiny. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 20-25 minut. Do zlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.

  • 4

    Marcipánovou hmotu obarvíme zelenou potravinářskou barvou (1 lžíce vody + 1 lžičky barvy). Ze zeleného marcipánu si vytvoříme různé lístky, nebo hvězdičky apod. Připravíme si hustou polevu: V misce si vymícháme moučkový cukr s přeceděnou pomerančovou šťávou. Dohladka vymíchanou polevou potřeme povrch muffinů, hned na ni "přilepíme" připravené lístky z marcipánu, ozdobíme je cukrovým zdobením (drobné barevné kuličky) a necháme zatuhnout. Dáme je na mísu a servírujeme.

Komentáře k receptu