Patizony nakládané s mrkví a cibulí
Suroviny
- 90 g Sůl
- 150 g Kopr
- 120 g Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Koriandr
- 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
- 1.4 l Voda pitná
- 0.4 l Ocet vinný
- 1 kg Dýně
- 0.5 kg Cibule červená
- 0.5 kg Mrkev kořen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 141 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 1 g
- Sodík 3496 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 350.5 mg
- Vláknina 6962.5 mg
- Vitamín A 6962.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé malé patizony omyjeme, u stopky kousek vyřízneme, mrkev i červenou cibuli oloupeme. Malé patizony následně rozčtvrtíme, mrkev a cibuli pokrájíme na kolečka.
-
2
Zeleninu dáme do hluboké porcelánové mísy a dobře promícháme se solí. Mísu přikryjeme a uložíme na 12 hodin do chladničky.
-
3
Druhý den vymačkáme šťávu, kterou zelenina se solí pustila, slijeme ji a zeleninu plníme volně do sklenic. Prokládáme ji přitom čerstvým opraným koprem.
-
4
Slitou šťávu ze zeleniny doplníme vodou na objem 1,5 l, vlijeme do hrnce a uvedeme do varu. Přidáme vinný ocet, cukr, koriandr, hořčičné semínko se 6 zrnky pepře a konzervační prostředek, vše 5 minut povaříme.
-
5
Horkým nálevem zalijeme zeleninu ve sklenicích, které ihned poté uzavřeme. Skladujeme na temném a suchém místě. Takto připravenou nakládanou zeleninu můžeme konzumovat za 7 - 10 dnů.