Zelené ořechy v cukru

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 500 g Cukr moučkový
  • 1000 g Ořechy vlašské
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Hřebíček
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 230.7 mg
  • Vláknina 8892.4 mg
  • Vitamín A 8892.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nezralé zelené vlašské ořechy (mají ještě měkkou slupku) omyjeme, na obou koncích seřízneme tenkou vrstvu a poté je propícháme silnou jehlou. Následně je vložíme do porcelánové mísy a zalijeme čistou studenou vodou tak, aby byly ponořené. Ořechy takto necháme namočené 7 - 8 dní a vodu 2 - 3 x denně vyměňujeme. Nakonec ořechy vhodíme do vařící vody, vaříme 25 minut, poté scedíme a opět zalijeme studenou vodou. Druhý den je znova scedíme a osušíme čistou utěrkou.

  • 2

    Cukr s 8 ks hřebíčku, kusem skořicové kůry a vanilkovým luskem svaříme se 150 ml vody na sirup. Ještě vařícím sirupem zalijeme ořechy, necháme 24 hodin odstát, poté ořechy cedníkem vybereme a sirup znovu uvedeme do varu. Ořechy následně vložíme zpět do sirupu. Tuto fázi přípravy zopakujeme ještě dvakrát (celkem tedy čtyřikrát). Na závěr ořechy povaříme v sirupu 10 minut.

  • 3

    Ořechy ještě za horka plníme do sklenic, zalijeme horkým sirupem a sklenice okamžitě uzavřeme. Necháme vychladnout a uložíme.

  • 4

    Ořechy v cukru používáme při přípravě moučníků, na ozdobu dortů i jako samostatný dezert. Sirup - hustý jako med - použijeme k dochucování sladkostí i nápojů.

Komentáře k receptu