Višňové vareňje
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 163 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 35.2 mg
- Vláknina 640 mg
- Vitamín A 640 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Višně přebereme, omyjeme ve studené vodě, vypeckujeme a vložíme na mísu. Zasypeme je polovinou cukru, přidáme šťávu odkapanou při vypeckování a necháme asi 5 hodin v chladnu.
-
2
Potom vyluhovanou šťávu slijeme, je-li potřeba, doplníme vodou na 250 ml, přidáme druhou polovinu cukru a svaříme na sirup. Do vařícího se sirupu vsypeme proslazené višně a na mírném ohni je povaříme.
-
3
Že je ovoce správně uvařené poznáme, když na talířek kápneme sirup a kapka uchová svůj tvar, navíc ovoce neplave na povrchu, ale je v sirupu rovnoměrně rozloženo.
-
4
Do vlažné zavařeniny přimícháme koňak, vareňje naplníme do sklenic, dobře uzavřeme a uložíme na suché chladné místo.