Jablíčkové muffiny
Suroviny
- 280 g Mouka polohrubá
- 110 g Cukr krupice
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Jedlá soda
- 2 ks Jablka
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Skořicový cukr
- 2 ks Vejce slepičí
- 2.2 dl Podmáslí
- 8 cl Jablečná šťáva
- 0.06 cl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- 1 polévková lžíce Rum
- 0.06 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 101 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 224 mg
- Vláknina 9585 mg
- Vitamín A 9585 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a okapané hrozinky zalijeme rumem a necháme 10 minut namočené.
-
2
Formu na 12 ks muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
-
3
Omytá sladkokyselá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a pokrájíme je na kostičky, které vložíme do mísy. Posypeme skořicí, moučkovým cukrem, přidáme hrozinky s rumeme a promícháme. Ve druhé míse vyšleháme vejce, přidáme cukr, olej a znovu vše prošleháme. Přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou. Mouku přimícháme k vyšlehanému vejci s cukrem, přidáme podmáslí, jablka a jablečnou šťávu. Těsto důkladně promícháme a nalijeme do formiček (jen do dvou třetin). Každou muffinu posypeme hustě skořicovým cukrem.
-
4
Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme je do papírových košíčků a podáváme.