Estonské smažené sněhové noky
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 70 g Solamyl
- 70 g Máslo čerstvé
- 220 ml Voda pitná
- 200 ml Smetana ke šlehání 30%
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Marmeláda malinová
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.58 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 12 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 95.8 mg
- Draslík 26.2 mg
- Vláknina 880 mg
- Vitamín A 880 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky naředíme 2 lžícemi teplé vody a napěníme je.
-
2
Hladkou mouku smícháme se Solamylem, v pánvi na másle lehce osmahneme do světle žluté barvy, zalijeme 200 ml vařící vody s cukrem, rozmícháme, sejmeme z ohně a metlou všleháme žloutky. Do směsi pak opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
3
Těsto nabíráme lžící jako noky, vkládáme na rozehřátý olej a na velmi mírném ohni je smažíme, až noky ztuhnou a zezlátnou. Osmažené noky necháme na mřížce okapat.
-
4
Noky podáváme posypané moučkovým cukrem a zdobíme krémem z ušlehané smetany smíchané se 2 lžícemi moučkového cukru a malinovou zavařeninou.