Nazuk, arménský kynutý moučník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 20 g
- Sodík 222 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 147.5 mg
- Draslík 254.4 mg
- Vláknina 5996.6 mg
- Vitamín A 5996.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, med, skořici, šafrán a vanilkový cukr.
-
2
Celá vejce utřeme s cukrem a 150 g změklého másla, do směsi přidáme mléko s kvasnicemi a kořením a důkladně promícháme. Potom velmi zvolna po malých částech za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Vypracované těsto zakryjeme ubrouskem a postavíme na 45 minut na teplé místo.
-
3
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů a vypracujeme z nich placky 2 cm silné. Položíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě 15 minut kynout. Teprve potom je vložíme do horké trouby a pečeme 20-30 minut.
-
4
Upečené nazuky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k čaji a kávě.