Gata, arménský závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 1350 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 500 g Cukr krupice
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 700 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr moučkový
  • 200 ml Voda pitná
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 77 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 82 mg
  • Draslík 160.3 mg
  • Vláknina 8630 mg
  • Vitamín A 8630 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout.

  • 2

    Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla.

  • 3

    Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme.

  • 5

    Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni.

  • 6

    Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům.

Komentáře k receptu