Moskevský koláč s čerstvým ovocem
Suroviny
- 320 g Mouka polohrubá
- 350 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 250 g Meruňky
- 150 g Jahody
- 150 g Maliny
- 100 g Borůvky
- 100 g Ostružiny
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 23 g
- Sodík 35 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 121.5 mg
- Draslík 192.9 mg
- Vláknina 6877.2 mg
- Vitamín A 6877.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polohrubou mouku smícháme s vlažným mlékem, vejci, cukrem, 150 g rozpuštěného másla a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout.
-
2
Mezitím svaříme 250 g nakrájených vypeckovaných meruněk s trochou vody a 200 g cukru na řidší kaši.
-
3
Z odleženého těsta vyválíme kulatou placku silnou asi 5 mm, kterou vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy, potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící teplé vody a dáme na 15-20 minut do horké trouby péci. Jakmile těsto zrůžoví, zmírníme teplotu a po 5-7 minutách koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vyndáme z formy.
-
4
Potom na něj vyrovnáme směs drobného ovoce, které zalijeme povařenými meruňkami.
-
5
Koláč naporcujeme a podáváme, může být dochucen zakysanou smetanou.