Nemíchaná švestková povidla
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1520 kcal
- Sacharidy 387 g
- Tuky 3 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 387 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1889 mg
- Vláknina 33600 mg
- Vitamín A 33600 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 114 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralé, omyté a vypeckované švestky dáme do nízkého širokého hrnce. Posypeme cukrem, zalijeme octem, dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme celou noc v hrnci. Následovně postavíme na sporák a bez míchání přivedeme k varu. Švestky vaříme hodinu na prudkém ohni, poté oheň snížíme a pomalu necháme na mírném ohni probublávat dalších 5 hodin.
-
2
Povidla stáhneme ze sporáku, promícháme a ještě horká naplníme do sklenek, které ihned zavíčkujeme. Naskládáme je do sterilizačního hrnce s vodou a sterilizujeme 15 minut. Vyndáme je z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném, tmavém místě.