Volovany, malé sladké ruské pirožky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mouka polohrubá
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 20 g Droždí
  • 250 g Tvaroh jemný
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 180 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 786 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 289 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 213.1 mg
  • Draslík 234.3 mg
  • Vláknina 6009 mg
  • Vitamín A 6009 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli.

  • 2

    Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek.

  • 3

    Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru.

  • 4

    Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.

  • 5

    Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu.

Komentáře k receptu