Volovany, malé sladké ruské pirožky
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
- 70 g Máslo čerstvé
- 20 g Droždí
- 250 g Tvaroh jemný
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 180 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 87 g
- Sodík 289 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 213.1 mg
- Draslík 234.3 mg
- Vláknina 6009 mg
- Vitamín A 6009 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli.
-
2
Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek.
-
3
Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru.
-
4
Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.
-
5
Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu.