Švédské pomerančovo-hrozinkové řezy
Suroviny
- 200 g Hrozinky
- 100 g Cukr krupice
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Mandle loupané
- 4 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Mandle neloupané
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 256 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 162.7 mg
- Draslík 374.2 mg
- Vláknina 5983.7 mg
- Vitamín A 5983.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté zlaté hrozinky necháme okapat a osušit. 2 lžíce neloupaných mandlí nastrouháme na jemném struhadle, 4 lžíce loupaných mandlí pokrájíme nadrobno. Dva vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh, postupně do něj zašleháme 100 g cukru.
-
2
Do misky dáme změklé máslo, přidáme k němu vejce, cukr a směs vyšleháme do pěny. Poté do ní zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva a těsto dobře vymícháme.
-
3
Menší pečící plech vytřeme máslem a těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše. Plech zakryjeme a dáme do trouby předem vyhřáté na 220°C péct na 5 minut. Poté plech s těstem odkryjeme a na těsto rozetřeme stejnoměrně sníh. Posypeme ho nastrouhanou pomerančovou kůrou, mandlemi a hrozinkami. Znovu těsto dáme do trouby a při 180-200 °C pečeme dalších 5-8 minut dozlatova.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme úhledné řezy a podáváme.