Lobio – fazole po gruzínsku
Suroviny
- 500 g Fazole
- 100 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 4 ks Cibule
- 5 ks Rajčata
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 4 polévková lžíce Pórek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 4 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 302.5 mg
- Vláknina 4674.7 mg
- Vitamín A 4674.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole přes noc namočíme a pak je uvaříme doměkka a scedíme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme uvařené fazole, osolíme je a mírně opečeme. Vinný ocet svaříme s nasekanou bazalkou.
-
2
Fazole s cibulí přeložíme do porcelánové mísy, zalijeme vychladlým vinným octem, přidáme tlučený koriandr a hřebíček, mletou skořici s paprikou, sekanou petrželku, celerovou nať a kopr, na kolečka nakrájený pórek a nakonec oloupaná rozmačkaná rajčata.
-
3
Vše důkladně zamícháme, podle chuti přisolíme a dáme alespoň na 3 hodiny do chladu rozležet.
-
4
Podáváme jako přílohu k pečenému skopovému nebo vepřovému masu, nebo samostatně s pečivem.