Gruzínská marinovaná červená řepa s ořechy
Suroviny
- 1000 g Červená řepa
- 150 g Ořechy vlašské
- 100 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Kapie
- 3 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 17 g
- Sodík 279 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 693.4 mg
- Vláknina 14071 mg
- Vitamín A 14071 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrole svaříme vinný ocet s vodou v poměru 1:1. Když směs začne vřít, přidáme cukr a sůl, nové koření, celý pepř, hřebíček s bobkovým listem a necháme minutu převařit.
-
2
Červenou řepu důkladně očistíme a omyjeme a dáme vařit. Doměkka uvařenou a vychlazenou řepu oloupeme a nakrájíme na kolečka, vložíme do velké sklenice a zalijeme studenou marinádou. Sklenici dobře zakryjeme a dáme do chladna alespoň na 4 dny marinovat. Potom řepu vyndáme z marinády, nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy.
-
3
Vyloupaná jádra vlašských ořechů, kapie a česnek umeleme, přidáme tlučený koriandr a rozmícháme se 3-4 lžícemi marinády. Směsí přelijeme červenou řepu, dobře promícháme a necháme 1-2 hodiny rozležet.
-
4
Podáváme jako přílohu k masu a uzeninám.