Staroruské studené nadívané kuře
Suroviny
- 400 g Vepřová krkovička
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Mandle
- 200 g Majonéza
- 200 g Cibule sterilovaná
- 800 g Kuře
- 40 ml Brandy
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Vepřový jazyk
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 109 g
- Sodík 682 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 253 mg
- Draslík 566.6 mg
- Vláknina 4549.6 mg
- Vitamín A 4549.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře nařízneme po páteři od krku až k biskupu, opatrně vykostíme, ještě opatrněji seřízneme maso z kůže, křidélka a stehýnka však ponecháme. Kůži opatrně rozložíme na čistou bílou mokrou utěrku, odřezané maso naklepeme a rozložíme na kůži.
-
2
Kosti dáme vařit s oloupanou mrkví a petrželí nakrájenými na větší kusy i s vepřovým jazykem. Když je jazyk měkký, pod tekoucí vodou ho zchladíme, ještě teplý oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vývar přecedíme a osolíme.
-
3
Potom připravíme nádivku. Vepřové maso a polovinu slaniny umeleme, přidáme vejce, sůl, mletý pepř a muškátový květ a dobře promícháme. Do takto připravené nádivky nakrájíme druhou polovinu slaniny, přidáme nakrájený jazyk a nasekané oloupané mandle, můžeme přichutit koňakem.
-
4
Nádivku zformujeme do válečku, položíme na kuře, dohromady zformujeme, zabalíme do utěrky a převážeme potravinářským provázkem.
-
5
Zabalené kuře vložíme do hrnce, zalijeme připraveným studeným vývarem, uvedeme do varu a pak na mírném ohni vaříme doměkka, asi 50 minut, potom ho vyndáme na prkénko a dáme vychladit, vychlazené pak ostrým nožem naporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a zbytek rozdělíme na 4 díly.
-
6
Naporcované vařené nadívané kuře podáváme s majonézou, obložené nakládanými cibulkami.