Litevský zvěřinový sýr
Suroviny
- 400 g Bažant obecný
- 125 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Majonéza
- 150 ml Víno červené
- 350 ml Zvěřinový vývar
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 2 kávová lžička Želatina
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Okurky nakládané
- 4 ks Nové koření celé
- 6 ks Jalovec
- 8 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 113 g
- Sodík 3210 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 87.3 mg
- Draslík 296.1 mg
- Vláknina 7584.7 mg
- Vitamín A 7584.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malého oškubaného vykuchaného bažanta rozčtvrtíme, oloupeme mrkev a čtvrtku malého celeru, na jemno nastrouháme sýr Ementál.
-
2
Bažanta vložíme do osolené vařící vody, přidáme celý pepř, jalovec i nové koření a vaříme asi 80 minut. Po hodině přidáme ho hrnce oloupanou kořenovou zeleninu, nakrájenou na kusy.
-
3
Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar zcedíme, maso vykostíme, umeleme a dáme do mísy.
-
4
Do masa vmícháme změklé máslo, strouhaný sýr, přidáme vývar z bažanta, do kterého jsme rozmíchali 2 lžičky želatiny a červené víno. Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme muškátový květ s pepřem a znovu promícháme. Směs upravíme na servírovací mísu, v chladnu necháme ztuhnout.
-
5
Podáváme s majonézou a kyselými okurkami.