Chlebový kvas
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 150 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 0 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 32.9 mg
- Vláknina 75 mg
- Vitamín A 75 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, rovnoměrně nasypeme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby a opražíme. Plech vyjmeme, chléb zalijeme vodou a necháme 3 hodiny odležet. Droždí rozetřeme s cukrem, až vznikne kašička, vodu z pekáče přecedíme a kašičku zalijeme. Pokud je voda příliš chladná, trochu ji zahřejeme, aby byla vlažná. Necháme kvasit do druhého dne.
-
2
Tekutinu přecedíme, nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.
-
3
Kvas se používá k pití nebo k přípravě typických ruských jídel.