Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou
Suroviny
- 20 g Cukr vanilka
- 60 g Máslo čerstvé
- 160 g Cukr krupice
- 140 g Čokoláda hořká
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 250 g Povidla švestková
- 200 g Zakysaná smetana
- 2.4 g Hera
- 60 ml Brandy
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Kakao
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 14 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 24.7 mg
- Draslík 227.1 mg
- Vláknina 2381.3 mg
- Vitamín A 2381.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme prosáté kakao, vanilkový cukr, na kousky pokrájené máslo a 80 g cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku, vložíme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do jejího rozpuštění. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do čokoládové hmoty, nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme.
-
2
Dortovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 170 stupňové teplotě 40 - 45 minut.
-
3
Povidla s medem důkladně zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme, přilijeme brandy a dobře promícháme. Upečený koláč po vytažení z trouby ihned potřeme připravenou ještě teplou polevou a necháme mírně vychladnout. Potom sundáme stěny pečicí formy. Do vhodné nádoby dáme na kousky nalámanou čokoládu. Nádobu umístíme nad horkou vodní lázeň, stálým mícháním rozpustíme čokoládu na hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout, poté jí přelijeme povrch povidlové polevy.
-
4
Vložíme čokoládu ztuhnout do lednice. Krájíme podle porcí na úhledné trojúhelníky, pokládáme na jednotlivé dezertní talířky, ke každé porci přidáme zakysanou smetanu.