Finský domácí pečený sýr z vajec, mléka a smetany
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 976 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 76 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 461.1 mg
- Draslík 77.8 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4654.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci si postupně ohřejeme 6 litrů mléka a dáme ho do velké nádoby. Ve velké míse si rozšleháme vejce ve smetaně, zalijeme je teplým mlékem, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teplé místnosti 1-3 dny zkysnout.
-
2
Když se nám syrovátka zcela oddělí, scedíme přes síto vzniklý tvaroh a necháme ho okapat. Tvaroh dáme do mísy, přidáme sůl, cukr a vyšleháme na hladkou směs.
-
3
Pekáček si vytřeme máslem a formu naplníme vyšlehanou směsí, povrch uhladíme a dáme do předehřáté trouby na 160°C-170°C péct. Pečeme přibližně 1-1,5 hodiny.
-
4
Upečený sýr necháme vychladnout, poté nakrájíme porce a podáváme.