Finský domácí pečený sýr z vajec, mléka a smetany

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 6 l Mléko plnotučné
  • 1 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 976 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 76 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 461.1 mg
  • Draslík 77.8 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4654.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci si postupně ohřejeme 6 litrů mléka a dáme ho do velké nádoby. Ve velké míse si rozšleháme vejce ve smetaně, zalijeme je teplým mlékem, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teplé místnosti 1-3 dny zkysnout.

  • 2

    Když se nám syrovátka zcela oddělí, scedíme přes síto vzniklý tvaroh a necháme ho okapat. Tvaroh dáme do mísy, přidáme sůl, cukr a vyšleháme na hladkou směs.

  • 3

    Pekáček si vytřeme máslem a formu naplníme vyšlehanou směsí, povrch uhladíme a dáme do předehřáté trouby na 160°C-170°C péct. Pečeme přibližně 1-1,5 hodiny.

  • 4

    Upečený sýr necháme vychladnout, poté nakrájíme porce a podáváme.

Komentáře k receptu