Makový koláč s ořechy a polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 450 g Mouka polohrubá
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 150 g Mák mletý
  • 40 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 140 g Cukr moučkový
  • 2 g Hera
  • 70 ml Voda pitná
  • 50 ml Likér pomerančový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Fíky čerstvé
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1.2 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 242 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 21.5 mg
  • Draslík 204.3 mg
  • Vláknina 6043.8 mg
  • Vitamín A 6043.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky, přisypeme 20 g vanilkového cukru, pomleté ořechy, mletý mák. Do mléka rozklepneme vejce, dobře prošleháme, přidáme olej a vlijeme do moučné směsi. Vše dohromady promícháme dřevěnou vařečkou.

  • 2

    Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj připravené těsto. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 160 stupních 40 minut. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.

  • 3

    Fíky rozkrojíme, lžící vydlabeme červenou dužinu a vložíme do kastrůlku. Přilijeme vodu, za stálého míchání povaříme přibližně 5 minut. Stáhneme ze sporáku, vsypeme vanilkový i moučkový cukr, pomerančový likér a dobře promícháme. Polevu mícháním mírně vychladíme a vložíme do lednice, kde ji vychladíme.

  • 4

    Vychladlou polevu naneseme na povrch koláče, vložíme do lednice ztuhnout. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky.

Komentáře k receptu