Voňavé vánoční perníčky s rumovou polevou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr třtinový
- 20 g Cukr vanilka
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mouka žitná
- 150 g Cukr moučkový
- 50 ml Rum
- 6 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Koření perníkové
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 3 kávová lžička Soda jedlá
- 3 ks Vaječný žloutek sušený
- 4 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 149 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 4 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 22.3 mg
- Draslík 12.8 mg
- Vláknina 564.5 mg
- Vitamín A 564.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, přidáme med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.
-
2
Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravenou rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.
-
3
Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát, silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.
-
4
Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.
-
5
Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.