Jidášky z jižních Čech
Suroviny
- 40 g Droždí
- 120 g Cukr krupice
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Sezam - semena
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 146 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 5 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 35.2 mg
- Draslík 108 mg
- Vláknina 1593 mg
- Vitamín A 1593 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.
-
2
Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.
-
3
Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.