Česnekové domácí houstičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Mouka chlebová
  • 20 g Droždí sušené
  • 355 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 12 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Bylinky sušené
  • 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 280 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 1466 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 35.2 mg
  • Draslík 119.9 mg
  • Vláknina 4407.3 mg
  • Vitamín A 4407.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech na pečení i hlubší mísu vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme 3 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 220°C.

  • 2

    Z mléka odlijeme 1 lžíci, kterou potřeme houstičky před pečením. Oloupané stroužky česneku vaříme na mírném ohni ve zbytku mléka, po vychladnutí mléko s česnekem rozmixujeme. Do hlubší mísy prosejeme mouku se lžičkou soli, do směsi přmícháme bylinkové koření a sušené droždí. V hrnečku nebo v menší misce rozmícháme jedno celé vejce, olej a mléko s česnekem. Mléčný roztok vlijeme do moučné směsi a uhněteme hladké těsto. To na pomoučeném vále ještě chvíli propracováváme, aby bylo hladké a měkké, poté ho dáme hodinu kynout na teplé místo do mísy vymazané máslem. Následně z těsta na pomoučeném válu vypracujeme asi 8 bochánků, ty následně vyrovnáme s většími odstupy na vymazaný plech. Připravené houstičky na plechu přikryjeme ubrouskem a necháme ještě jednou kynout v teple. Po vykynutí je potřeme mlékem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut do zlatova. Hotové pečené houstičky necháme vychladnout na děrované podložce. Pečivo podáváme studené buď jako slanou delikatesu, jako pohoštění nebo jako slané pečivo k masitým, sýrovým či zeleninovým pokrmům.

Komentáře k receptu