Česnekové domácí houstičky
Suroviny
- 450 g Mouka chlebová
- 20 g Droždí sušené
- 355 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 12 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Bylinky sušené
- 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 5 g
- Sodík 1466 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 35.2 mg
- Draslík 119.9 mg
- Vláknina 4407.3 mg
- Vitamín A 4407.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech na pečení i hlubší mísu vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme 3 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 220°C.
-
2
Z mléka odlijeme 1 lžíci, kterou potřeme houstičky před pečením. Oloupané stroužky česneku vaříme na mírném ohni ve zbytku mléka, po vychladnutí mléko s česnekem rozmixujeme. Do hlubší mísy prosejeme mouku se lžičkou soli, do směsi přmícháme bylinkové koření a sušené droždí. V hrnečku nebo v menší misce rozmícháme jedno celé vejce, olej a mléko s česnekem. Mléčný roztok vlijeme do moučné směsi a uhněteme hladké těsto. To na pomoučeném vále ještě chvíli propracováváme, aby bylo hladké a měkké, poté ho dáme hodinu kynout na teplé místo do mísy vymazané máslem. Následně z těsta na pomoučeném válu vypracujeme asi 8 bochánků, ty následně vyrovnáme s většími odstupy na vymazaný plech. Připravené houstičky na plechu přikryjeme ubrouskem a necháme ještě jednou kynout v teple. Po vykynutí je potřeme mlékem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut do zlatova. Hotové pečené houstičky necháme vychladnout na děrované podložce. Pečivo podáváme studené buď jako slanou delikatesu, jako pohoštění nebo jako slané pečivo k masitým, sýrovým či zeleninovým pokrmům.