Slanečci v hořčičné omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 2 ks Slaneček
  • 2 ks Okurky nakládané
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 3 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.5 polévková lžíce Hořčice v prášku
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 406 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 2693 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 163.7 mg
  • Draslík 320.4 mg
  • Vláknina 4349.3 mg
  • Vitamín A 4349.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva větší slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyjmeme vnitřnosti, odřízneme hlavy, slanečky omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do mísy. Zalijeme je studenou vodou a necháme je namočené 10 - 12 hodin. Druhý den slanečky vyjmeme z vody, osušíme, stáhneme z kůže a důkladně vykostíme. Poté je nakrájíme na proužky a dáme do skleněné láhve. V hrnečku rozmícháme vodu s octem, pokrájené slanečky zalijeme. Promícháme, sklenici uzavřeme a slanečky marinujeme 5 - 6 hodin.

  • 2

    Připravíme hořčičnou omáčku: v rendlíku smícháme práškovou hořčici s cukrem, solí a pepřem. Za stálého míchání přikapáváme olivový olej, směs vyšleháme metličkou do hladka, nesmí v ní být žádné hrudky.

  • 3

    V rendlíku ve 3 dl vody uvaříme vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté vejce zchladíme, oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Sladkokyselé okurky jemně nastrouháme. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. Do hořčičné omáčky přimícháme nastrouhané okurky.

  • 4

    Slanečkové řezy slijeme z marinády, promícháme s hořčičnou omáčkou, nadrobno krájenými vajíčky, pažitkou a necháme v chladničce ještě 30 minut. Rozdělíme na talíře a podáváme s chlebem.

Komentáře k receptu