Slanečci v hořčičné omáčce
Suroviny
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 2 ks Slaneček
- 2 ks Okurky nakládané
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Hořčice v prášku
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 17 g
- Sodík 2693 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 163.7 mg
- Draslík 320.4 mg
- Vláknina 4349.3 mg
- Vitamín A 4349.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva větší slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyjmeme vnitřnosti, odřízneme hlavy, slanečky omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do mísy. Zalijeme je studenou vodou a necháme je namočené 10 - 12 hodin. Druhý den slanečky vyjmeme z vody, osušíme, stáhneme z kůže a důkladně vykostíme. Poté je nakrájíme na proužky a dáme do skleněné láhve. V hrnečku rozmícháme vodu s octem, pokrájené slanečky zalijeme. Promícháme, sklenici uzavřeme a slanečky marinujeme 5 - 6 hodin.
-
2
Připravíme hořčičnou omáčku: v rendlíku smícháme práškovou hořčici s cukrem, solí a pepřem. Za stálého míchání přikapáváme olivový olej, směs vyšleháme metličkou do hladka, nesmí v ní být žádné hrudky.
-
3
V rendlíku ve 3 dl vody uvaříme vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté vejce zchladíme, oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Sladkokyselé okurky jemně nastrouháme. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. Do hořčičné omáčky přimícháme nastrouhané okurky.
-
4
Slanečkové řezy slijeme z marinády, promícháme s hořčičnou omáčkou, nadrobno krájenými vajíčky, pažitkou a necháme v chladničce ještě 30 minut. Rozdělíme na talíře a podáváme s chlebem.