Pikantní sledě v rajčatové omáčce
Suroviny
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Sleď čerstvý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Salát kadeřavý
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Petržel - nať
- 2 špetka Sůl
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 177 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 11 g
- Sodík 256 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 517.2 mg
- Vláknina 5513.3 mg
- Vitamín A 5513.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé sledě očistíme, rozřízneme od řitního otvoru k hlavě a vyjmeme vnitřnosti. Odřežeme hlavy, ploutve i ocasy, rozřežeme je podélně okolo páteře, kterou odstraníme. Sledě dobře promyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na 4 - 5 cm velké špalíčky, poklademe vedle sebe do pekáčku.
-
2
Cibule očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V misce vymícháme rajčatový protlak s olejem, cukrem, solí, octem a čerstvě pomletým pepřem.
-
3
Špalíčky sleďů posypeme nakrájenou cibulí, zalijeme ochuceným protlakem. Pekáček zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Ryby dusíme pozvolna asi 35 - 40 minut do měkka.
-
4
Mezitím omyjeme listy hlávkového salátu a rajčata. Rajčata nakrájíme na osminky, posypeme pepřem a solí. Snítky petrželové natě a kopru omyjeme, vodu setřepeme.
-
5
Hotové sledě necháme vychladnout, poté je rozdělíme na talíře. Obložíme listy salátu, nakrájenými rajčaty, ozdobíme snítkami kopru, petrželky a servírujeme.