Koláč polévaný citrónovým sirupem
Suroviny
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Cukr krystal
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Olej slunečnicový
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Šťáva citrónová
- 3 polévková lžíce Šťáva citrónová
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 30 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 146.3 mg
- Draslík 91.2 mg
- Vláknina 1926.8 mg
- Vitamín A 1926.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava na pečení: standartně velkou dortovou formu vymažeme lžicí másla, dno vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
2
Těsto: mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy. Do směsi vsypeme cukr a lžíci citrónové kůry. Ve druhé míse vyšleháme celá vejce se smetanou, olejem a citrónovou kůrou. Vaječný roztok opatrně (aby nevznikly žmolky) rozmícháme postupně s moučnou směsí. Hotové těsto promícháme, vlijeme do připravné formy a pečeme asi 60 minut. Pečený koláč ještě teplý vyjmeme z trouby, propícháme špejlí a polijeme citrónovým sirupem, který na koláči rovnoměrně rozetřeme hranou nože po celé vrchní ploše koláče. Koláč poté necháme dovychladnout a servírujeme ho jako moučník.
-
3
Citrónový sirup: v kastrůlku smícháme citrónovou šťávu s cukrem a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté mícháme ještě chvíli, až k bodu varu, potom rendlík se sirupem odstavíme z plotny.
-
4
Horkým sirupem polijeme koláč. Sirup na koláči rozetřeme nožem.