Koláč polévaný citrónovým sirupem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krystal
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 ml Olej slunečnicový
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 3 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 146.3 mg
  • Draslík 91.2 mg
  • Vláknina 1926.8 mg
  • Vitamín A 1926.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava na pečení: standartně velkou dortovou formu vymažeme lžicí másla, dno vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 2

    Těsto: mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy. Do směsi vsypeme cukr a lžíci citrónové kůry. Ve druhé míse vyšleháme celá vejce se smetanou, olejem a citrónovou kůrou. Vaječný roztok opatrně (aby nevznikly žmolky) rozmícháme postupně s moučnou směsí. Hotové těsto promícháme, vlijeme do připravné formy a pečeme asi 60 minut. Pečený koláč ještě teplý vyjmeme z trouby, propícháme špejlí a polijeme citrónovým sirupem, který na koláči rovnoměrně rozetřeme hranou nože po celé vrchní ploše koláče. Koláč poté necháme dovychladnout a servírujeme ho jako moučník.

  • 3

    Citrónový sirup: v kastrůlku smícháme citrónovou šťávu s cukrem a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté mícháme ještě chvíli, až k bodu varu, potom rendlík se sirupem odstavíme z plotny.

  • 4

    Horkým sirupem polijeme koláč. Sirup na koláči rozetřeme nožem.

Komentáře k receptu