Krůtí galantina
Suroviny
- 300 g Játra krůtí
- 200 g Šunka uzená
- 200 g Slanina vepřová
- 1 ks Krůta
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 kg Vepřová krkovička
- 2 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 50 g
- Sodík 618 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 248 mg
- Draslík 190.8 mg
- Vláknina 837.6 mg
- Vitamín A 837.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou menší krůtu (cca 3 kg) zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme.
-
2
Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odebereme a na masovém mlýnku spolu s krůtími játry umeleme najemno. Zbylé kostky masa osolíme a pokropíme koňakem, slaninu a šunku nakrájíme na malé kostičky.
-
3
Umleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme bílky a mouku a vše utřeme vařečkou dohladka. Pak vmícháme kostičky masa, šunky a slaniny a směsí naplníme vykostěnou krůtu. Tu zavineme, převážeme režnou nití a zformujeme do úhledného válečku.
-
4
Do velkého kastrolu vložíme krůtí křídla a kosti, překrojenou cibuli, bobkový list, česnek a sůl. Zalijeme vodou, přivedeme k varu, vložíme krůtu, zakryjeme pergamenovým papírem a necháme při 80°C „táhnout“ 2 hodiny. Nesmí se vařit.
-
5
Hotovou krůtu přendáme na pekáč, kde ji necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru, převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a poté uložíme do chladničky.
-
6
Druhý den krůtu rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.