Tradiční smetanové švédské pečivo
Suroviny
- 40 g Droždí
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Hrozinky
- 50 g Mandle
- 60 g Ořechy vlašské
- 0.5 kávová lžička Sirup cukrový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 18 g
- Sodík 347 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 98.9 mg
- Draslík 427.3 mg
- Vláknina 5447.7 mg
- Vitamín A 5447.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
-
2
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
-
3
Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
-
5
Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.