Tradiční smetanové švédské pečivo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Hrozinky
  • 50 g Mandle
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 0.5 kávová lžička Sirup cukrový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 354 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 347 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 98.9 mg
  • Draslík 427.3 mg
  • Vláknina 5447.7 mg
  • Vitamín A 5447.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.

  • 2

    Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.

  • 3

    Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).

  • 5

    Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.

Komentáře k receptu