Bezlepkové svatební koláčky s bezlepkovou drobenkou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Tvaroh konzumní
- 3 g Sůl
- 35 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 10 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 100 g Mouka bezlepková
- 200 g Mouka bezlepková Jizerka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 23 g
- Sodík 282 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 130.3 mg
- Draslík 77 mg
- Vláknina 559.3 mg
- Vitamín A 559.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 240.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky nalijeme 1 dl vlahé vody, přimícháme 10 g čerstvých kvasnic s cukrem a necháme kvásek vzejít. Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Jizerka s 3 g soli. Přidáme 30 g rozpuštěného vlahého másla, 35 g cukru, 1 vejce a vykynutý kvásek. Těsto promícháme a důkladně uhněteme, zakryjeme a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň: V misce si vymícháme tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem, nastrouhanou citrónovou kůrou a 1 žloutkem.
-
2
Do misky dáme polohrubou bezlepkovou mouku, cukr a máslo. Prsty vše promneme tak, že vytvoříme drobenku.
-
3
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou asi 3 mm. Nakrájíme rádýlkem čtverečky velké asi 7 x 7 cm. Do středu 1/2 čtverečků lžičkou dáme tvarohovou náplň a do druhé poloviny nakrájených čtverečků dáme povidlovou náplň. Koláčky vytvoříme tak, že spojíme všechny 4 rohy těsta, silně je k sobě přitiskneme a poklademe je na pečící papír. Šátečky potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut.
-
4
Upečené vychladlé koláčky posypeme moučkovým cukrem, dáme na mísu a podáváme.