Nektarinkový dort
Suroviny
- 90 g Cukr krupice
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 400 g Nektarinka
- 120 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 2.4 g Máslo čerstvé
- 60 ml Voda pitná
- 3 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 236 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 3 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 111.3 mg
- Draslík 152 mg
- Vláknina 2129.2 mg
- Vitamín A 2129.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky v misce ušleháme spolu s půlkou dávky cukru a horké vody na hustou pěnu. Následovně vmícháme z bílků a zbylého cukru vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem.
-
2
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme na plech.
-
3
Nektarinky pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrůlku a spolu s polovinou dávky cukru a 1 dl vody povaříme 5 minut. Zbylou vodu vlijeme do jiného kastrůlku, do studené přisypeme pudinkový prášek, který metlou dobře rozkvedláme a spojíme s nektarinkami. Stálým mícháním povaříme do zahoustnutí krému. Ještě horký krém rozetřeme na korpus.
-
4
Z bílků s cukrem v horké vodní lázni šleháme směs do rozpuštění cukru. Odstavíme, přidáme tekutý med, citrónovou šťávu a vyšleháme do zahoustnutí na sníh. Ten poté rozetřeme na krém.
-
5
Pečicí formu s korpusem, krémem a sněhem vložíme opět do předehřáté trouby, při 180 stupních pečeme ještě 20 minut, aby sníh dostal načervenalou barvu.
-
6
Po upečení dort necháme vychladnout a potom krájíme na úhledné trojúhelníky. Podáváme na jednotlivých studených talířích.