Tvarohový koláč s piniemi
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 350 g Tvaroh měkký
- 125 g Cukr krupice
- 100 g Oříšky piniové
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 27 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 117.3 mg
- Draslík 107.9 mg
- Vláknina 2477.3 mg
- Vitamín A 2477.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, piniové
-
2
oříšky nasekáme, troubu připravme k předhřátí na 190°C.
-
3
Těsto: hladkou mouku s krystalovým cukrem prosejeme do hlubší mísy, tuto směs spolu se změklým máslem a vodou zpracujeme do hladkého těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, necháme 30 minut v lednici ztuhnout. Poté ze ztuhlého těsta vyválíme na pomoučeném válu kulatý plát těsta, jen o něco větší, než je forma na pečení koláče a urovnáme do formy. Těsto na dně formy provzdušníme propícháním vidličkou. Necháme v lednici ztuhnout dalších 30 minut. Po této době těsto z lednice vyjmeme. Ztuhlé těsto ve formě vyložíme alobalem a dno zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi, pečeme 15 minut. Poté těsto z trouby vyjmeme, odstraníme zátěž i alobal, na předpečené těsto vlijeme připravenou tvarohovou náplň a nakonec koláč posypeme zbylou polovinou piniových oříšků. Koláč poté ještě pečeme asi 35 minut, než krém ztuhne a těsto zezlázne. Koláč necháme vychladnout, servírujeme jako moučník.
-
4
Náplň: měkký tvaroh, šlehačku, 3 celá vejce, pomerančovou kůru a polovinu nasekaných piniových oříšků vymícháme dohladka. Náplň vlijeme do předpečeného korpusu koláče, povrch náplně posypeme zbylou polovinou sekaných pinií.