Banány s kávovou náplní
Suroviny
- 70 g Cukr krupice
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Cukr moučkový
- 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 70 ml Olej slunečnicový
- 6 ml Citronová šťáva
- 7 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.5 špetka Sůl
- 3 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 18 g
- Sodík 35 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 106.6 mg
- Draslík 29.1 mg
- Vláknina 664.8 mg
- Vitamín A 664.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vhodném kastrůlku svaříme smetanu s cukrem a kávou. Stáhneme ze sporáku a necháme v lednici vychladnout.
-
2
Do vhodné nádoby vlijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Přidáme sůl, nakrájené máslo, opět přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme prosátou mouku. Na mírném ohni mícháme a vaříme tak dlouho, až vznikne hustá hmota, která se nelepí na vařečku ani na stěny nádoby.
-
3
Teplé těsto přeložíme do studené misky, zpracováváme tak dlouho, až těsto mírně vychladne. Postupně přidáváme vejce, vypracujeme hladké a lesklé těsto. Připraveným těstem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou, tvarujeme z něj banány dlouhé 9 cm na olejem vymazaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, při 200stupňové teplotě pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a banány dopečeme ještě dalších 20 minut. Upečené banány necháme vychladnout a podélně je rozkrojíme na dvě půlky.
-
4
Cukrářský sáček naplníme vychlazeným krémem a nastříkáme na rozkrojenou půlku banánu. Krém přiklopíme druhou půlkou, slepujeme poloviny dohromady.
-
5
V horké vodní lázní vyšleháme bílky s 80 g cukru do pěny. Stáhneme ze sporáku, přisypeme zbylý cukr, citrónovou šťávu a dále šleháme do rozpuštění cukru. Polevou potřeme horní díl banánů a v lednici necháme ztuhnout.