Ořechovým krémem plněné koláčky
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Cukr moučkový
- 240 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 90 g Ořechy vlašské
- 200 g Čokoláda na vaření
- 250 g Nugát světlý
- 100 g Hera
- 80 g Ořechy vlašské
- 50 ml Likér mandlový - Amaretto
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 45 g
- Sodík 10 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 50.9 mg
- Draslík 65.4 mg
- Vláknina 6813.3 mg
- Vitamín A 6813.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě necháme změknout máslo a nakrájíme ho do misky. Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, žloutky a skořicový cukr. Suroviny vyšleháme do pěny, přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, nakonec jemně pomleté ořechy. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice na 30 minut.
-
2
Z těsta vyválíme na moukou posypaném vále 2 - 3 mm silný plát, skleničkou o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka. Pokládáme je na plech, vložíme do předehřáté trouby, při 180°C pečeme 15 minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
-
3
V teflonové pánvi rozpustíme za stálého míchání čokoládu. Půlku dávky vychladlých koleček namáčíme do teplé čokolády a skládáme je na rošt, aby čokoláda ztuhla.
-
4
Nugát vložíme do kastrůlku, rozpustíme ve vodní lázni, necháme mírně vychladnout, přidáme na kousky pokrájenou Heru a dobře vyšleháme na hustý krém. Nakonec vsypeme pomleté ořechy, podle vlastní chuti Amaretto a promícháme.
-
5
Připraveným krémem potřeme upečená kolečka, která nejsou namočená v čokoládě a spojíme s čokoládovými kolečky.